Zapiekanka z bakłażanów
Dzisiaj zawitamy na południe Włoch, gdzie królują dania z bakłażanem. Do końca nie wiadomo skąd dokładnie ono pochodzi czy to z Neapolu czy z Sycylii, ale najważniejsze jest to, że zapiekanka z bakłażanów zostanie waszym ulubionym daniem.
Składniki:
- 3 bakłażany
- 1 kg pomidorów
- 3 kulki mozzareli
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 100 g startego parmezanu
- 3-4 ząbki czosnku
- Mąka
- Sól, pieprz, cukier
Zaczynamy przyrządzenie dania od krojenia bakłażanów na plastry o grubości około 1 centrymentra. Obtaczamy plastry w mące i smażymy na głębokim oleju przez 3 minuty z każdej strony. Obsmażone bakłażany kładziemy na papierze, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Następnie, do wrzącej wody wrzucamy świeże pomidory i gotujemy w tej wodzie do 10 minut. Odcedzamy pomidory i dajemy im troche wystygnąć. Należy później zdjąć skórkę z pomidorów i przepuścić miąższ przez sitko w celu otrzymania sosu pomidorowego. Oczywiście możemy kupić gotową, passatę, ale jeżeli ktoś ma czas…
View original post 121 słów więcej
Jadłam na Korsyce faktyczne dobre ..podawane przekrojone w łódeczki i wypełnione nadzieniem polecam pycha 🙂
PolubieniePolubienie
to może spróbuję zrobić… 🙂 nasz kolega od zdrowej żywności nie likował ;))))))))
PolubieniePolubienie
robię robię od momentu konsumpcji Korsykańskiej robię w różnych odsłonach 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
poleć coś 🙂
PolubieniePolubienie