Parmigiana di melanzane

Smakowita Podróż

Zapiekanka z bakłażanów

Dzisiaj zawitamy na południe Włoch, gdzie królują dania z bakłażanem. Do końca nie wiadomo skąd dokładnie ono pochodzi czy to z Neapolu czy z Sycylii, ale najważniejsze jest to, że zapiekanka z bakłażanów zostanie waszym ulubionym daniem.

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 1 kg pomidorów
  • 3 kulki mozzareli
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 100 g startego parmezanu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Mąka
  • Sól, pieprz, cukier

Zaczynamy przyrządzenie dania od krojenia bakłażanów na plastry o grubości około 1 centrymentra. Obtaczamy plastry w mące i smażymy na głębokim oleju przez 3 minuty z każdej strony. Obsmażone bakłażany kładziemy na papierze, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Następnie, do wrzącej wody wrzucamy świeże pomidory i gotujemy w tej wodzie do 10 minut. Odcedzamy pomidory i dajemy im troche wystygnąć. Należy później zdjąć skórkę z pomidorów i przepuścić miąższ przez sitko w celu otrzymania sosu pomidorowego. Oczywiście możemy kupić gotową, passatę, ale jeżeli ktoś ma czas…

View original post 121 słów więcej

4 myśli w temacie “Parmigiana di melanzane

  1. Altea 20 listopada, 2015 / 9:16 pm

    Jadłam na Korsyce faktyczne dobre ..podawane przekrojone w łódeczki i wypełnione nadzieniem polecam pycha 🙂

    Polubienie

    • avemi 20 listopada, 2015 / 9:18 pm

      to może spróbuję zrobić… 🙂 nasz kolega od zdrowej żywności nie likował ;))))))))

      Polubienie

      • Altea 20 listopada, 2015 / 9:20 pm

        robię robię od momentu konsumpcji Korsykańskiej robię w różnych odsłonach 🙂

        Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz