Kurczak po syczuańsku

Cały mój świat

chicken-641881_960_720Składniki:

▶ 4 piersi z kurczaka,

▶ 3 łyżki kukurydzianej mąki,

▶ 1 łyżka oleju,

▶ 4 ząbki rozdrobnionego czosnku,

▶ 5 łyżek sosu sojowego,

▶ 2 niepełne łyżki białego, winnego octu,

▶ 1/4 szklanki wody,

▶ 1 łyżeczka cukru,

▶ 1/4 posiekanej cebuli,

▶ 1/8 łyżeczki mielonego chili,

▶ sezam

Przygotowanie:

W misce umieszczamy pokrojone na kawałki piersi kurczaka i mieszamy z mąką kukurydzianą. Masło rozgrzewamy w woku lub na dużej patelni.Wrzucamy kurczaka i dodajemy czosnek. Smażymy cały czas mieszając. Dodajemy sos sojowy, ocet, cukier i wodę. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ogniu na ok. 5 min.Dodajemy cebulę i chili.Mieszamy. Smażymy jeszcze ok. 5 min nie przykrywając pokrywką. Podajemy z ryżem.

Zapisz

View original post

Reklamy

5 thoughts on “Kurczak po syczuańsku

  1. Sewcio Wrzesień 3, 2016 / 8:39 am

    A mogło biedactwo żyć…
    nie polubię
    no i smażenie – najgorsza żywność dla zdrowia
    porażka

    Polubienie

    • avemi Wrzesień 3, 2016 / 8:50 am

      ale pięknie się prezentuje, moje oczy już jedzą 😉

      Polubienie

      • Sewcio Wrzesień 3, 2016 / 8:51 am

        Masz szczęście, że nie jestem wege fanatykiem. Przyjemnego łikendu!

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s