Jedzenie ciągle tego samego nie jest fajne

Kill Bill

Cze! Wpadłem się przywitać!

Masz Drogi Przyjacielu zwyczaj jedzenia ciągle tego samego?

Czy jesteś świadomy, że dużo lepsze dla twojego zdrowia (w tym mentalnego) i immunologi jest jedzenie różnych rodzajów warzyw, owoców, nasion, orzechów i fasolek? Jedzenie ciągle tej samej żywności zwiększa szanse na to, że nie dostarczysz organizmowi wszystkich składników odżywczych, w tym tych nie znanych jeszcze nauce.

Nasza cywilizacja ( myślę cywilizacja Zachodu) tak funkcjonuje, że możemy łatwo zapewnić sobie żywność, ale z drugiej strony narzuca nam jedzenie ciągle tego samego: pszenica, ziemniaki, soja, mięso, produkty mleczne…

Zwróć uwagę na gęstość odżywczą, czyli ilość składników odżywczych w danym pożywieniu w stosunku do ilości kalorii. Więc gdzie znajdziesz najwięcej beta-karotenu? W stosunku do kalorii na pewno w czerwonej papryce, ale nieprzetworzone węglowodany to nic złego, więc znajdziesz go dużo także w batatach i brzoskwiniach. Gdzie jest najwięcej witaminy C? Znów papryka (wszystkie odmiany), ale także brokuły, kalarepa, kapusta, kiwi…

View original post 271 słów więcej

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s